2018

DARWIN NAP 2018

Beszélgetések tudományról, kutatásról, gondolkodásról, a BobFolk (Akusztikus gitár, ének - Fehér Csaba) nyújtotta zenei háttér mellett :
- Dr. Rózsa Lajos (MTA - MTTM Állatökológiai Kutatócsoport, Budapest): A természettudomány természete
- Dr. Silye Lóránd (Geológiai Intézet, BBTE, Kolozsvár) - Ammon isten elhullatott szarvai
- „Out of control/Un dezastru national – investigație în parcurile naționale din România” – dokumentumfilm, bemutatja Andrei Ciurcanu (Agent Green Egyesület, Bukarest)

Asztalfoglalás: 0743 933 541
További részletekért kattintson a képre, vagy látogassa meg Facebook oldalunkat!

2017

A kristályok kristálya

A folyók homokjaként és az építkezési sóder kavicsaiként mindenki ismeri. Kemény. Szépségét drágakőváltozatainak hosszú sora jelzi (hegyikristály, ametiszt, rózsakvarc, jáspis, kalcedon stb.). Nélküle nem lenne üveggyártás, kvarcóra, szilícium a számítógépeinkhez, vagy éppen szolárium. Hazánkban sokfelé gyűjthető, szép kristályokként is.

szilícium-dioxid; kristályrendszere háromszöges

A Kárpátok sárkánya

Kevés olyan terület van Európában, ahonnan annyi barlangi medve csontváz került volna elő, mint a Kárpát-medencéből. Ez a grizzly medvénél is nagyobb, mára kihalt mindenevő állat a gyapjas mamut és a gyapjas orrszarvú mellett a jégkorszak emblematikus képviselője. 1672-ben, majd a rákövetkező évben Hain János leírásai és rajzai nyomán két cikk is megjelent „A Kárpátok sárkányairól”. A mai szakemberek számára azonban egyértelmű, hogy ezek a munkák főként barlangi medvék csontjai alapján készültek.

2016

Koronás kövek

Régóta ismert, a hazai ásványgyűjtök körében is kedvelt, könnyen felismerhető alakú ásványcsoport. Alapos tanulmányozása sokat elárul a geológus számára a befogadó kőzet keletkezéséről. Nagyon kemény, nehezen törik, így a kőzetből kipergett ép kristályai folyóvizek homokos vagy iszapos üledékeiben dúsulnak. A középkorban gyakori karbunkulus elnevezést vörös színű drágakövekre használták. Főként gránátokra, de pélául a rubinra és spinellekre is. A karbunkulus ragyogásával számos mesében, legendában és irodalmi műben találkozhatunk. Móra Ferenc például így ír „A pillangó király”-ról: „Karbunkulus koronája égett, mint a tűz, ragyogott, mint a szivárvány.”

A legendás ősmaradvány

A likacsosházúak (foraminiferák) közé tartozó Nummulitesek 1 mm-től akár 15 cm-es nagyságig terjedő, lencse formájú, mészvázú egysejtűek. Meleg sekélytengeri környezetben 55-23 millió évvel ezelőtt annyira elszaporodhattak, hogy vázaik kőzetalkotó mennyiségben fordulnak elő. A magyar néphagyomány Szent László pénzeként ismeri őket. A hozzájuk kapcsolódó monda egyik változata szerint amikor Szent László vitézeivel üldözőbe vette a kunokat, azok aranypénzeket szórtak maguk mögé, hogy eltereljék a magyarok figyelmét és megmeneküljenek. Szent László ezt látva az éghez fohászkodott, így a pénzek kővé váltak és a csata végül győzelemmel zárult.

Föld hete a Magyar Természettudományi Múzeumban

Április 20. és 25. között naponta 10:00-től 14:00-ig a Magyar Természettudományi Múzeum változatos programmal várt minden korosztályt, amely során az érdeklődők találkozhattak az év ősmaradványával és az év ásványával is.

Föld napja a Magyar Földtani és Geofizikai Intézetben

Április 21. és 23. között a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet változatos programmal várt minden korosztályt, amely során előadások is foglalkoztak az év ősmaradványával.

Föld napja az MTM Mátra Múzeumában

Április 23-án, szombaton 10:00 és 14:00 között az MTM Mátra Múzeuma változatos programmal várt mindenkit, amely során a Nummuliteseket és a gránátokat is megismerhették az érdeklődők.

Föld napja a Pál-völgyi kőfejtőben, 2016. április 24.

A Föld napja alkalmából a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága várta a kicsiket és nagyokat a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében. A programon a Magyarhoni Földtani Társulat is ott volt és bemutatta többek között az év ásványát és ősmaradványát.

Gyűjtőkirándulás Pénzesgyőr mellett, 2016. április 21.

Az MTM Bakonyi Természettudományi Múzeuma és a BTM Baráti Köre a Föld napja alkalmából kirándulást szervezett, ahol a résztvevők Nummuliteseket is gyűjthettek.

Miskolci Nemzetközi Ásványfesztivál, 2016. március 12-13.

A Miskolci Egyetemen megrendezett 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon minden korosztály interaktív foglalkozások és kiállítás segítségével ismerkedhetett meg a gránátokkal és a Nummulitesekkel. A teljes program és más érdekességek elérhetők a műsorfüzetből.

2016. március 12.

A 34. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon Kecskeméti Tibor, a Magyar Természettudományi Múzeum nyugalmazott főigazgató-helyettese és a Nummulites-kutatás nemzetközileg elsimert szakértője, örömmel vette át az év ősmaradványát ábrázoló ajándék pólót és kitűzőt.

Mikronógrád - A tudomány is lehet szép!

2016. március 5-én Mikronógrád címmel időszakos kiállítás nyílt a Pásztói Múzeumban. A kiállítás, melyen az év ásványa, a gránát is helyet kapott, várhatóan 2016 szeptemberéig látogatható. Többet is megtudhat a gránátokról, ha elolvassa a kiállításon kihelyezett posztert.

2015

Földtudományos Forgatag, 2015. november 7-8.

Első nagy rendezvényes programunk a Magyar Természettudományi Múzeumban megrendezett Földtudományos Forgatag keretei között zajlott. Interaktív foglalkozások és kiállítás segítségével mutattuk be a gránátokat és a Nummuliteseket minden korosztály számára.

Az "Év ősmaradványa" szavazás eredménye

Az év ősmaradványa szavazás 2015. október 22-én zárult. A szavazás nyertese a szavazatok 43%-ával a Nummulites lett. Nem sokkal maradt le a Placochelys, a közel 230 millió éves kavicsfogú álteknős, melyre a szavazók 38%-a adta le voksát. A Komlopteris, a mintegy 200 millió éves fatermetű magvaspáfrány, a szavazók 19%-ának tetszését nyerte el. A jelöltekről többet is megtudhat az "Év ősmaradványa" Wikipedia oldalon.

Az "Év ásványa" szavazás eredménye

Az év ásványa szavazás 2015. október 22-én zárult. A szavazás nyertese a szavazatok 55%-ával a gránát lett. A második helyen a szavazatok 23%-ával a pirit végzett. Tőle alig maradt le a barit, amely a szavazók 22%-ának tetszését nyerte el. A jelöltekről többet is megtudhat az "Év ásványa" Wikipedia oldalon.

A program koordinátora Bodor Emese (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, MFT Őslénytani és Rétegtani Szakosztály).
A program arculatát és a programhoz tartozó szórólapokat Bubik Veronika grafikus dolgozta ki.
A program honlapját Virág Attila készítette (MTA-MTM-ELTE Paleontológiai Kutatócsoport, MFT Őslénytani és Rétegtani Szakosztály).
A honlapot kezeli Gazsi Zoltán (Eötvös Loránd Tudományegyetem Természettudományi Kar)
A program Palotás Klára (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, MFT Általános Földtani Szakosztály) kezdeményezésére jött létre.
A programot 2016-ban felépítő koordinátor Gherdan Katalin (Pásztói Múzeum, MFT Oktatasi és Közművelődési Szakosztály).
Kérdését, véleményét várjuk az evasvanya@gmail.com és az evosmaradvanya@gmail.com címen!
Ha szeretne naprakész lenni a programmal kapcsolatban, kövessen minket az Év ásványa és az Év ősmaradványa facebook oldalakon is!
A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.