Kiemelt hírek


Kedves Pályázók!
Az Év ásványa és az Év ősmaradványa program közös rajzpályázatot hirdet általános iskolások és óvodások számára a galenit és a Komlosaurus, avagy
„KEZEDBEN A MÚLT 2019"
címmel a 2019-as év nyerteseiről!

Az Év ásványa
és
Év ősmaradványa
program idén is meghirdeti rajzpályázatát.


Részletekért tekintse meg plakátunkat!


Pályázati kiírás

Jelentkezési lap


Az Év ásványa
és
Év ősmaradványa
program idén is meghirdeti rajzpályázatát.


Részletekért tekintse meg plakátunkat!


Pályázati kiírás

Jelentkezési lap

Mese a fluoritról - MINTAKövetkező évi nyerteseink

Galenit

Komlosaurus

GALENIT

Ő lett az első ércásvány az Év ásványa program történetében…

Gyakori ásvány. Az ólom legfontosabb ércásványa, de sokszor ezüst-tartalma miatt is bányásszák. Világos ólomszürke, feltűnően csillogó, de levegőn idővel elveszti fényét és színe is sötétebb lesz. Érezhetően súlyos egyéniség: 7,5-szer nehezebb a víznél. Ugyanakkor puha, nyomot hagy a papíron. Kristályszerkezete azonos a vele versenyben levő kősóéval: az ólom- és szulfidionok egy térbeli matekfüzet rácspontjaiban felváltva helyezkednek el. Ennek megfelelően „nagyon kocka”: legjellemzőbb kristályformája a kocka, és mivel a kocka lapjaival párhuzamosan kitűnően hasad is, így kalapácsütésre könnyen kis derékszögű testekre esik szét. Az USA-ban Missouri és Wisconsin Állam hivatalos ásványa. A Kárpátok koszorújában számos helyen megtalálható, Magyarországon is bányászták a Mátrában és a Velencei-hegységben.

PbS (ólom-szulfid)
szabályos rendszerben kristályosodik
Mohs-féle skála alapján a keménysége: 2,5-es
KOMLOSAURUS - dinoszaurusz

A Komlosaurus carbonisnak elnevezett ragadozó dinoszaurusz a mecseki kőszenes rétegsorból ismert. Nemzetségneve a bányászvárosra utal, fajnevét a kőszén latin neve után kapta. Mind a mai napig egyetlen csontja sem került elő; a Komlosaurusnak csak a lábnyomait ismerjük. A közel 200 millió évvel ezelőtt élt állat háromujjú lábnyomai 10-20 centiméter hosszúak. Nem csak magukban álló nyomok kerültek elő, hanem az egymás mellett ügető állatok sok lépésből álló csapái is.

Galenit, Mátreszentimre, fotó: Kupi László (Fine Mineral Photography)

Komlosaurus, Pécs-Vasas, Mecsek, fotó: Lantos Zoltán, MBFSZ gyűjteményébőlMegszülletett a szavazás eredménye.
Ennek megfelelően az Év ásványa 2019 címet az
ólom legfontosabb ércásványaként ismert galenit nyerte el,
az Év ősmaradványa 2019 címet pedig a Komlosaurus nevű dinoszaurursz lábnyoma,
vagyis egy nyomfosszília.
Velük ismerkedünk meg 2019-ben komolyan, viccese, játékosan, rajzolva, mesélve, olvasva.
Kicsik és nagyok egyaránt tanulhatnak majd velünk.Hírfolyam

RAJZPÁLYÁZAT 2018

Az Év ásványa és az Év ősmaradványa program közös rajzpályázatot hirdet általános iskolások és óvodások számára.
További részletekért, illetve a jelentkezési lapért kattintson a képre, vagy IDE!

A rajz- és kisfilm pályázatok eredményei (2017)

Rajzpályázat eredményei
Kisfilm pályázat eredményei

Lezárult pályázatunk!

Lezárult a "Gyűjthető múlt" című rajz- és kisfilm pályázatunk is. Köszönjük a nagyszerű pályaműveket!
Eredményhirdetés, a legjobban sikerült rajzokból kiállítás és filmbemutató a
35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon.

Sabal-e valójában, amit Sabal néven ismert az elmúlt évszázadokban a tudomány?

Az őslénytan ma is aktív tudomány, és ez nem csak azt jelenti, hogy újabb és újabb leletek kerülnek elő, hanem azt is, hogy az egyre gyarapodó tudományos ismeretanyag alapján újra és újra „terítékre kerülnek” a régi, jól ismert leletek és fajok is.
Átgondolják a kutatók, hogy eddigi ismereteink helytállóak voltak-e, ezt a folyamatot nevezi a szaknyelv „tudományos revíziónak”.
A 2018-as Év ősmaradványa jelöltek ilyen szempontból is háromfélék.

A Balatonites ammoniteszt az elmúlt években vizsgálta fölül Vörös Attila és eredményei alapján a megnevezés mind a mai napig helytálló.

A fésűskagylók közé tartozó Flabellipecten leythajanus fajt néhány évtizede még Pecten leythajanus néven ismerték. A Pecten ma is élő kagylócsoport. Eleinte a fésűskagyló ősmaradványainak javarészét is ebbe a nembe sorolták. Később kiderült a mai tengerekben élő fésűskagylók vizsgálata során, hogy sokkal több csoport létezik, ezért az ősmaradványokat is újravizsgálták és több, kevésbé változatos csoportot hoztak létre. Ezek egyikébe, a „legyezős fésűskagylókhoz”, Flabellipecten-hez sorolták a leythajanus fajt.

A hazai Sabal példányok jelenleg állnak a vizsgálatok kereszttüzében.Hably Lilla és Erdei Boglárka előzetes eredményei számos rendszertani problémára világítottak rá. Az eredményeket még nem publikálták, de valószínűleg néhány év múlva a hazai üstökös pálma levélmaradványok egy részét már nem Sabal major néven fogja ismerni a tudomány. Az ősnövénytan tudományának különlegessége, hogy az őskörnyezettel kapcsolatban viszont ma is megállják a helyüket Staub Móric 1889-ben megjelent sorai: "Noha a mai Europa csak a Földközi tenger partján nyújtja a pálmák gazdag családja egynéhány képviselőjének a megélhetés föltételeit; tudjuk, hogy a mioczeiikorban Európa földjén ép úgy tenyésztek e díszes fák, mint akármilyen vidéken a mai tropusok közelében."

Az Év ásványa és Év ősmaradványa jelen lesz a Múzeumok éjszakáján is!

A Bányászattörténeti Múzeum Rudabányán ad otthont a rajzpályázat kiemelkedő alkotásaiból összeállított vándorkiállításnak. Az időszaki kiállítás nagyszabású program keretében a Múzeumok éjszakáján nyílik meg az érdeklődők számára. Az időszaki kiállítás megtekinthető augusztus 11-ig. Az érdeklődők nem csak a 2016-os év ásványát láthatják a gyermekrajzokon, hanem a 2017-es év ásvány felfedezéséről is sok érdekességet megtudhatnak Dr. Szakáll Sándor rudabányaitot bemutató előadásából. A Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programokra a belépés ingyenes.

Az MTM Mátra Múzeuma 18-24 óra között többek közt az Év ásványához és Év ősmaradványához kötődő interaktív programokkal, zenével, tánccal, mesével, ügyességi és kincskereső játékokkal, robotika- és íjászbemutatóval, éjszakai állatmegfigyeléssel és még sok más érdekes programmal várja a látogatókat. A részletekért keresse honlapjukat: www.matramuzeum.hu

Az ELTE TTK Természetrajzi Múzeuma is bemutatja az Év ásványát és Év ősmaradványát a Múzeumok éjszakája program keretei között. A Természettudományos játszóházat idén elsősorban az Év Ásványa (kvarc) és Év Ősmaradványa (barlangi medve) köré szervezték. Minden korosztálynak kínálnak játékokat, fejtörőket, kirakókat, és feltárul a természet csodálatos mikrovilága is. Ismeretterjesztő előadások is lesznek a kvarcról és a barlangi medvéről, melyek között is kiemelkedő az angolul és magyarul egyszerre (tolmácsolással) meghallgatható, vetítettképes előadás a mikroszkópi fotózás rejtelmeiről és szépségéről Bernardo Cesare olasz geológia professzor - fotóművész előadásában.

Rajzok a Bányászattörténeti Múzeumban

A Múzeumok éjszakájától augusztus 11-ig Rudabányán a Bányászattörténeti Múzeumban tekinthetik meg az érdeklődők a Gyűjthető múlt rajzpályázat legjobban sikerült alkotásait.

Kárpátok Sárkánya a Kuny Múzeumban

A jubileumi 20. Magyar Őslénytani Vándorgyűléshez kapcsolódóan a Tatai Kuny Domokos Múzeumban
járt a Kárpátok sárkánya.
Ugrás a Kárpátok Sárkányához!
Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap támogatását!

Föld Napja a Pál-völgyi kőfejtőben

Az Év Ásványával és Ősmaradványával a Duna-Ipoly Nemzeti Park Föld Napja rendezvényén a Pál-völgyi kőfejtőben is találkozhattak az érdeklődők a Magyarhoni Földtani Társulat és a Magyar Földtani és Geofizikai Intézet közös sátránál. Nagyon nagy volt az érdeklődés, közel 2000 látogatót regisztráltak a szervezők.

MTM Mátra Múzeum Föld Napja

A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumában megrendezett Családi Nap résztvevői
a Föld Napja kapcsán április 22-én is találkozhattak az Év ásványával és Év ősmaradványával.

Óbudai Árpád Gimnázium Csapat érdekes kisfilmjéből nagyon sok információt megtudhatnak az érdeklődők a Nummulites-ről és a gránátról.

A Iuventus Creativus csapat nagyon szép, Múlt és jelen című kisfilmjének központjában a Nummulites vizsgálata áll.

A március 11-12-én megrendezett 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon
az „Év ásványával" és "Év ősmaradványával” is megismerkedhettek az érdeklődők


A rendezvényen kihirdettük a "Gyűjthető múlt" című rajz- és kisfilm pályázatok eredményét,
itt debütált az általános iskolások rajzainak vándorkiállítása és a beérkezett kisfilmeket is bemutathattuk a fesztivál szervezőinek jóvoltából.
Köszönjük minden kedves érdeklődőnek, aki megtisztelt bennünket a látogatásával és a fesztivál szervezőinek a program lebonyolításában nyújtott segítséget.
Az Év ásványa, ősmaradványa programmal az M1 "Ma délután" című műsora is foglakozott!

A 2017-es év ásványa és ősmaradvány

Bemutatkozik a 2017-es év ásványa, a kvarc és ősmaradványa, a barlangi medve
2017. március 11-12-én Miskolcon a 35. Miskolci Nemzetközi Ásványfesztiválon.
Mind a két napon kiállítással, interaktív foglalkoztatókkal várjuk az érdeklődőket.
Szombaton 13:05-től Gasparik Mihály előadását hallgathatják meg az Év ősmaradványáról,
a barlangi medvéről. (A képet készítette Tóth László)

Mackó napok eredmények

A Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumában megrendezett Mackó napokhoz meseíró pályázat is kapcsolódott. Jobbnál jobb pályaműveket küldtek be az ifjú szerzők, így igen nehéz helyzetben volt a zsűri. Az első helyezett Mátra Csenge (10 éves) Barni a mackó című alkotása lett. Második helyezett Durányik Zsófia (9 éves) Az időutazó barlangi medvebocs című műve, míg harmadik Fehér Janka (10 éves) A maci, aki sárkány akart lenni című meséje. Gratulálunk a díjazottaknak és minden kedves pályázónak! A meséket hamarosan közzétesszük facebook oldalunkon.

Silye Lóránd előadott a szatmári Darwin Napon a Kárpátok sárkányáról

Beszámolója a sikeres rendezvényről ITT olvasható.

Mackó Napok voltak a Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeumában

2017. február 5. és 10. között az MTM Mátra Múzeumában Mackó Napokat tartottunk. Az egy hetes programsorozat két részből állt. 2017. február 5-én vasárnap családi napot szerveztünk. Kamarakiállításon mutattuk be a látogatóknak az év ősmaradványa, a barlangi medve maradványait.
A rendezvényen családi fejtörő kalandjátékkal, kézműves foglalkozásokkal, medvesimogatóval vártuk látogatóinkat. A gyerekek számára játékmackó-kiállítást és szépségversenyt, illetve mackójelmez versenyt rendezünk. A beérkezett játékmackókból készített kiállítás a Mackó-napok teljes ideje alatt megtekinthető volt az Orczy-kastély aulájában Munkatársaink egy rövid színi bemutató során elevenítették meg az „eperjesi kirurgus sárkányai” történetét. A kb. öt perces minidarabot négyszer adták elő a nap folyamán. Az egész napos rendezvényen 254 látogató vett részt. 2017. február 6. és 10. között komplex, tematikus múzeumpedagógiai foglalkozásokkal vártuk az óvodás és iskolás csoportokat. Az öt nap alatt négy óvodai és egy iskolai csoport vett részt a múzeumi órán. Az iskolások számára meseíró versenyt is hirdettünk. A legjobb meséket közzé tesszük múzeumunk honlapján, és hamarosan itt az Év Ősmaradványa weboldalon is.

Mackó napok az MTM Mátra Múzeumában

Február 5-én vasárnap sok szeretettel és rengeteg mackós programmal várják az érdeklődőket az MTM Mátra Múzeumában. Lesz szó az év ősmaradványáról, és a meseíró pályázatnak is ekkor lesz eredménye.
(A teljes plakát megtekintéséhez kattintson a macis képre vagy IDE! )

Az "Év ősmaradványa" szavazás eredménye

Az év ősmaradványa szavazás 2016. október 31-én zárult. A szavazásra közel 3000 szavazat érkezett be a honlapon és a facebookon keresztül. Az első helyezett a szavazatok 46%-ával a barlangi medve lett. Második helyen egy tengeri sün, a Parascutella végzett, ami a szavazók 32%-ának tetszését nyerte el. A balatoni kecskekörmöt is magába foglaló kagyló csoportra (Congeria) 22%-nyi szavazat érkezett.

Az "Év ásványa" szavazás eredménye

Az év ásványa szavazás 2016. október 31-én zárult. A szavazáson több mint 3000 ember vett részt. Az első helyezett, a kvarc, a szavazók felének tetszését nyerte meg. A második helyen a szavazatok 36%-ával egy ásványpáros, az azurit és a malachit végzett. A gipszre a válaszadók 14%-a adta le voksát.

A program Palotás Klára (Magyar Földtani és Geofizikai Intézet, MFT Általános Földtani Szakosztály) kezdeményezésére jött létre.
A program koordinátora Kóthay Klára (ELTE Természetrajzi Múzeum Ásvány- és Kőzettár, MFT Oktatási és Közművelődési Szakosztály).
A program arculatát és a programhoz tartozó szórólapokat Bubik Veronika grafikus dolgozta ki.
Kérdését, véleményét várjuk az evasvanya@gmail.com és az evosmaradvanya@gmail.com címen!
Ha szeretne naprakész lenni a programmal kapcsolatban, kövessen minket az Év ásványa és az Év ősmaradványa facebook oldalakon is!
A programot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja.